A túrós sütemény sok családban a vasárnapi ebédek és családi összejövetelek kihagyhatatlan desszertje. A nagymamák konyhájának illata, a frissen sült tészta roppanása és a lágy túrótöltelék krémessége olyan emlékeket idéz, amelyekhez szinte mindenki tud kapcsolódni. Bár a klasszikus recept önmagában is finom, néhány apró trükkel igazi gasztroélményt varázsolhatsz belőle, amitől a vendégeid és a családod is ámulni fog. A titok a minőségi alapanyagokban, a harmonikus ízesítésben és a gondos elkészítésben rejlik – most pedig mindezt három részletes recepttel is bemutatom.
Krémes túrós pite – a klasszikus új köntösben
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 1 tk vanília kivonat, 1 citrom reszelt héja, 1 marék mazsola.
Elkészítés: A tésztához a hideg vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a cukrot és a tojást. Gyúrd gyors mozdulatokkal össze, oszd két részre, és pihentesd hűtőben 30 percig. Az egyik tésztalapot nyújtsd ki, fektesd a kivajazott tepsi aljára. A túrót dolgozd simára a tojásokkal, porcukorral, vaníliával és citromhéjjal, majd keverd bele a mazsolát. Simítsd a tésztára, fedd be a másik kinyújtott tésztalappal, szurkáld meg villával. Süsd 180 °C-on kb. 35–40 percig, amíg aranybarna lesz.
Csokoládés-túrós muffin – a gyerekek kedvence
Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg apróra vágott étcsokoládé.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosítsd, add hozzá a tejet, a vajat és a túrót. Szitáld bele a lisztet sütőporral, majd óvatosan forgasd bele a csokoládét. Kanalazd muffin formába, töltsd 3/4-ig, és süsd 180 °C-on 18–20 percig. A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül puha és krémes muffin, amit langyosan érdemes kínálni.
Gyümölcsös morzsasüti – ropogós és krémes egyszerre
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 12 dkg cukor, 50 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, 20 dkg friss bogyós gyümölcs (áfonya, málna vagy ribizli).
Elkészítés: A lisztet, vajat és cukrot morzsold össze, amíg durva, omlós állagot kapsz. A túrót keverd simára a tojással, porcukorral és citromhéjjal. Egy kivajazott tepsi aljára szórj egyenletesen egy réteg morzsát, erre simítsd rá a túrós krémet, szórd meg a gyümölccsel, majd fedd be a maradék morzsával. Süsd 180 °C-on 30–35 percig, amíg a teteje aranyszínű lesz.
Extra tippek a tökéletes eredményhez:
-
A túrót mindig érdemes áttörni vagy botmixerrel krémesíteni, hogy a töltelék sima legyen.
-
A citromhéj frissességet, a vanília mélységet ad az íznek – ezek kihagyhatatlanok.
-
Ha a süteményt másnapra készíted, a tálalás előtt pár percre melegítsd át sütőben, hogy az illatok és ízek újra felerősödjenek.
-
A gyümölcsös változatnál a gyümölcsöt sütés előtt enyhén lisztezd meg, így nem süllyed le a tésztába.
Ezekkel a receptekkel a megszokott családi túrós sütemény új szintre léphet: nemcsak nosztalgikus élményt ad, hanem modern, kifinomult desszertként is megállja a helyét bármilyen vendégségben.